pátek 14. října 2011

Německá doga obecně

Výška a hmotnost
Váha dospělé německé dogy může být až 80-85 kg, výška okolo 80cm a fen okolo 72.
Standart. Barvy:
Žlutá a Žíhaná
Modrá
Černá a skvrnitá

Základní charakteristika 
Německá doga je především známa tím, jak věrná a oddaná je své rodině, kterou nadevše miluje. Německá doga je obr s ještě větším srdcem, a také je velice citlivá.Plně dokáže vnímat atmosféru doma. Je to také perfektní pes k dětem, jelikož je trpělivá a v každém případě neútočná, i když se hodí i jako dobrý hlídač, díky velikosti svého vzrůstů. Německá doga působí velice elegantně a sebejistě, je také velice přátelská , ale k cizím lidem si drží určitý odstup. Každopádně by německá doga neublížila ani mouše.
To co vaše doga od vás nejvíce potřebuje k tomu aby byla doma šťastná a spojená je láska , která se jí bude od vás dostávat.

Doga doma a pohyb
I když je německá doga velice nápadná svou velikostí je možné dogu chovat v bytě bez jakýkoliv problému. Já sama sem si pořídila svou dogu do bytu a jsem já i doga spokojená. Pokud je vaší doze dodávám dostatek pohybu a uděláte si každý den čas na to abyste vzali vašeho miláčka někam  vyběhat či na procházku, doga vám bude plně vděčná. Přesto,že si lidé myslí opak, německá doga není na pohyb až tak náročná.
I přestože je doga menším obrem, je docela skladná a najde se v každém bytě své místečko, stejně tak jako ve vašem srdci.

Výživa
Německá doga je nákladná na výživu především v prvním roce jejího života, kdy vyžaduje kompletní vyváženou potravu , bohatou na složky které zajistí doze správný vývoj kostry a kloubů a také částečnou prevenci růstových kloubních problému.
Já osobně krmím své psy především suchým krmivem tedy superprémiovými granulema, které mohou být trochu více nákladné, ale existují i dobré prémiové granule, které až tak nákladné nejsou. A také záleží co bude chutnat vašemu pejskovi. Také existuje metoda krmení  BARF a jedná se o metodu krmení pouze čerstvým masem, vnitřnostmi jako žaludky či vemínka. Osobně si myslím, že tato metoda není vhodná pro začátečníky, je dobré vědět , které další doplňky používat k tomu aby doga dostala do sebe veškeré složky a vitamíny které potřebuje. Proto bych doporučila spíše tu granulovou stravu kde máte již ten poměr vyvážený a nemusíte se o nic bát. Je však nezbytně důležité přečíst si vždy složení a co všechno granule obsahují, především u štěňat. Když u štěněte výživu podceníte, v dospělosti to jistě pocítíte a už se to bude jen těžce dohánět zpět.

Onemocnění
Nejčastější onemocnění této rasy bývá dysplazie kyčelních kloubu,torze žaludku a Wobblerův syndrom.

Dysplazie kyčelních kloubů: Tento název je souhrnným označením  pro vývojové poruchy kyčelních, popřípadě loketních kloubů. Toto onemocnění se u velkých psů vyskytuje často. Postižená doga, může mít problémy s chůzí čí vstáváním, ale nemusí to být však pravidlem. Někteří psy trpí dysplazii ale my to nemusíme ani pocítit. Bohužel toto onemocnění se dá v nejčastějších případech odstranit jen nákladnou operací. Ale také se prý toto onemocnění dá řešit i dietou v době růstu. Bohužel toto onemocnění je především známo jako nevyléčitelné .Příčinou tohoto postižení jsou především zejména genetické dispozice.

Torze žaludku:
Torze žaludku je velice obávané akutní onemocnění , přičemž je důležité jednat rychle nebo může být ohrožen život vaší dogy.Jedná se o onemocnění kdy se žaludek přetočí kolem své osy a tak dochází k ucpání odchodů plynů ze žaludku což muže mít život ohrožující následky . Co způsobuje toto onemocnění není přesně známo, může to způsobovat nadměrný pohyb krátce po jídle, nebo když se pes sežere nadměrnou dávku potravu. Proto se těmto vlivům musíme vyvarovat a dodržovat správné dávkování podávané stravy.Stravu podávat minimálně do dvou dávek, jen tak zajistíme že pes nesežere příliš velké množství které by ho mohlo ohrozit, a také je důležité zajistit minimálně hodinu a půl klid po jídle a žádně skotačivé hraní.

Žádné komentáře:

Okomentovat